Skip to content

Bangladeş Hakkında Genel Bilgiler 2022

Bangladeş, Güney Asya’da yer alan ve Hindistan ve Myanmar’a komşu olan bir ülkedir. Resmi adı Bangladeş Halk Cumhuriyeti’dir. İslamiyet’in yanı sıra ülkede Hindu ve Budizm dinleri de hakimdir. Bu nedenle de ülkede birbirinden farklı geleneklerin varlığını söylemek mümkündür.

Milattan Önce bölgedeki diğer devletlerin, Milattan Sonra ise yerel Palas hanedanlarının egemenliği altında olan Bangladeş’te, 10. Yüzyıldan sonra Müslümanlar egemen olmuştur.

12. yüzyıldan 1757 yılına kadar Müslümanların yönetiminde olan Bangladeş, 1905 yılına kadar da İngilizlerin egemenliğinde kalmıştır. Ayrıca ülkedeki Müslümanlar ‘Doğu Pakistan’ ismiyle Pakistan’ın bir eyaleti olmuş ve 1969 yılına kadar da Pakistan eyaletlerinden biri olmuşlardır.

Hindistan – Pakistan Savaşı sonrasında Hindistan, Doğu Pakistan’ın bir kısmını işgal etmiş ve bu bölgeyi iki hafta boyunca kontrol altında tutmuştur. 22 Aralık 1971 tarihinde ise Mucibü’r Rahman liderliğinde Bangladeş Müslüman Halk Cumhuriyeti kurulmuştur. Ardından ise Hindistan ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

Barisal, Chittagong, Dakka, Khulna, Rajshahi ve Sylhet olmak üzere 5 farklı bölgesi bulunan ve Bangladeş’te toplamda 66 şehir bulunmaktadır. Dakka, ülkenin de en büyük şehri olma özelliğine sahiptir.

Bangladeş Gezilecek Turistik Yerleri

Bangladeş Gezilecek Turistik Yerleri; Başkenti Dakka olan Bangladeş, turistik açıdan da zengin ülkelerden birisidir. Ülkede görülmesi gereken yerlerin büyük bir çoğunluğu ise Dakka’da bulunmaktadır.

Dakka;

Ülkenin başkenti olan Dakka’da bulunan Lalbagh Kalesi, İmparator Subahdar Muhammed Azam Şah tarafından yapımı emredilen ve ülkenin en önemli tarihi yapıtlarından birisidir. Bangladeş’in Uğur Kalesi olarak da isimlendirilen bu kale, özellikle de turistlerin mutlaka görmesi gereken etkileyici mimari yapılar arasında yer almaktadır.

Şehirde yer alan diğer bir etkileyici yapıt ise Ahsan Manzil olmaktadır. Ülkenin en renkli yapıları arasında yer alan Ahsan Manzil, bölge halkı tarafından Pembe Saray olarak da isimlendirilmektedir. 26 odaya sahip olan bu sarayda arkeolojik eserler ve evi yaptıran Nawab Abdul Ghani’nin ailesinin eşyaları da sergilenmektedir.

Başkent Dakka’nın merak uyandıran diğer bir yeri ise Bangladeş Ulusal Hayvanat Bahçesi olmaktadır. Fil, çita, su samuru, aslan, maymun, şempanze, zebra, zürafa ve ülkenin ünlü Bengal kaplanlarını burada görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz.

Dakka’da Ulusal Meclis Binası’nın da hem mimarisiyle hem de sahip olduğu büyüklüğüyle dikkatini çekecek ve görmeniz gereken yapıtlar arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca Dhakeshwari Tapınağı da başkentte mutlaka görülmesi gereken esrarengiz yerlerden birisidir.

İçerisinde meditasyon odalarının da yer aldığı bu tapınakta, aziz mezarları, gölet ve çok sayıda da oda vardır.Şehrin en büyük Budist manastırları arasında yer alan Somapura Mahavihara da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan turistik yerler arasında yer almaktadır.

Khulna;

Şehir, Altmış Kubbe Camii ile ün edinen yerlerdendir. Asya kıtasındaki en görkemli Müslüman anıtlarından biri olan bu cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Nidania;

Şehirde yer alan İnani Plajı, ülkenin en popüler plajlarından birisi olma özelliğine sahiptir. Hint Okyanusu’nun sularında gezmek isterseniz, buraya mutlaka gelmenizi öneririz.

Chittagong;

Bangladeş’in önemli şehirlerinden biri olan Chittagong’daki Foy’s Gölü, özellikle de lunaparkı ile ünlüdür. Atölyelerin, dinlenme alanlarının ve çeşitli mağazaların da yer aldığı bu göl, ülkedeki yerli ve yabancı turistlerin başlıca rotası olarak da bilinmektedir.

Vizesi Bangladeş
Bangladeş Vizesi

Bangladeş’in Mutfağı ve Yemek Kültürü

Biryani

Bangladeş’in Bengal bölgesinde sıklıkla tüketilen biryani, kil fırınlarda pişirilmektedir. Et, pilav ve patatesin tabakalar şeklinde birleştirilerek harmanlanmasıyla pişen bu yemek, aslında bir pilav çeşididir. Bangladeş’in en meşhur yemekleri arasında da ilk sırada yer almaktadır. Ülkenin her yerinde biryani bulmanız ise mümkündür.

Hilsa Balığı

Bangladeş’in popüler yemeklerinden biri olan hilsa balığı, körili ve zerdeçalla kısık ateşte pişirilmektedir. Bölgede bol miktarda bulunduğu için bu yemek, ülkenin yöresel tatları arasında yerini almıştır.

Dhal

Dhal, ana malzemesi mercimek olan ve elde bulunan diğer malzemelerle harmanlanarak yapılan bir çorba çeşididir. Ülkenin yoksul olması nedeniyle ortaya çıkan bu çorba hem doyurucu hem de ucuzdur. Ve Bangladeş’in popüler yemeklerindendir.

Paratha

Gözleme gibi bir yiyecek çeşidi olan paratha, mayasız hamurla yapılmaktadır. Yemeklerin yanında tüketilen paratha ayrıca kahvaltılarda da gözleme olarak tüketilmektedir.

PantaBhat

Özellikle işçilerin ve çiftçilerin sıklıkla tükettiği pantabhat, bir gece öncesinde suya yatırılan pirincin, ertesi gün tuz, biber ve soğanla beraber servis edilmesiyle meydana gelmektedir.

Chotpoti

Güvenç çeşidi olan chotpoti, nohut, yumurta, patates ve çeşitli baharatlarla yapılmaktadır. Ülkenin en meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır.

Bhuna Kichuri

Mercimek ya da pirincin farklı etler ve baharatlarla beraber kısık ateşte demlenerek pişirilmesi sonucunda bhuna kichuri adlı yemek ortaya çıkmaktadır.

Morog Pulao

Tavuklu pilav olarak da ifade edebileceğimiz morog pulao, ülkenin başlıca lezzetlerinden birisidir.

Sheek Kabab

Etin marine edilmesiyle yapılan sheek kabab, ülkenin en sevdiği kebap çeşididir.

Fuchka

Bangladeş’in sokak lezzetlerinden biri olan fuchka, patates, soğan, nohut ve farklı gıdalarla oluşturulan topların pişirilmesiyle yapılmaktadır. Bu sokak lezzetinin sunumunda da bol baharat tercih edilmektedir.

Mishti Doi

Süt ve şekerle yapılan tatlı bir içecek türü olan mishti doi, özellikle de sindirime yardımcı olmak amacıyla tüketilmektedir. Ülkenin serinleten içecek çeşitleri arasında da yer almaktadır.

Falooda

Erişte ve gül suyu ile yapılan falooda tatlısı, üzerinde dondurma ile servis edilmektedir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bu tatlı, turistlerin de ilgisini çeken lezzetlerden birisidir.

Bangladeş ve Türkiye’deki Bangladeş Konsoloslukları ve Türk Konsolosluklarının Yerleri Ve Adresleri

Dakka Büyükelçiliği adresi: House No: 7 Road No:2 Baridhara – 1212, Dhaka. Tüm Bangladeş ve Butan Krallığı görev yerleri arasında yer almaktadır.

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu adresi: Beybostanı Sokak No:30/A, 34676, Beylerbeyi, Üsküdar / İstanbul

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Destek Merkezi Vize Ön Başvuru Formu