Skip to content

Cezayir Hakkında Genel Bilgiler 2022

Cezayir Hakkında Genel Bilgiler 2022; Cezayir ülkesi, Akdeniz’in kıyılarında ve Sahra nehrinin güney kısımlarında bulunmaktadır. Ayrıca Cezayir ülkesi, alan olarak bakıldığında Afrika kıtasının en büyük 2. Ülkesi konumundadır. Afrika kıtasının en büyük ülkesi ise Sudan’dır. Cezayir ülkesinin kuzey yönünde büyük Akdeniz, doğu yönünde Tunus ülkesi ve Libya ülkesi, Güneybatı yönünde Mali ülkesi ve Moritanya ülkesi bulunmaktadır.

Cezayir ülkesinin yüz ölçümü yaklaşık olarak 2.381.741 kilometre karedir. Cezayir ülkesinin nüfusu ise yaklaşık 3 milyon kişidir. Cezayir ülkesinin resmi adı kaynaklarda el-Cumhuriyettü’l Cezairiyettü’d Dimukratiyyeti’ş Şa’biyye olarak geçmektedir. Ülke geçimini petrol ile sağlamaktadır. Ayrıca kendisi Petrol İhraç Eden Ülkeler teşkilatının bir üyesidir.

Cezayir ülkesi, yakın olarak tabir edilecek bir zamanda tek partili otoriter bir yönetim ile birlikte yönetilmekteydi. Ancak 1989 yılında çok partili bir rejime geçiş sağlamıştır. Ülke o günden beri çok partili bir rejim ile yönetilmektedir. Ayrıca Cezayir ülkesinde 1989 yılının 23 Şubat tarihinde oluşturulan anayasaya göre yasama yetkisi de Milli Halk Meclisi’ne verilmiştir.

Cezayir Gezilecek Ve Turistik Yerler

Afrika kıtasının en büyük ikinci ülkesi konumunda olan Cezayir ülkesi, haliyle bu bağlamda turistlerin odağı olmakta ve birçok turistik geziye ev sahipliği yapmaktadır. Cezayir gezilecek ve turistik yerler denince akla sahiller, tarihi ve mimari yapılar ve yemyeşil doğa gelmektedir. Eğer yakın zamanda Cezayir ülkesine gitmek gibi bir planınız varsa işte sizler için Cezayir gezilecek ve turistik yerler:

Kasbah: Kasbah kenti, geçmiş tarihinde uzun süre Osmanlı, uzun süre de Fransa yönetiminde kalmıştır ve şehir bu iki ülkenin de mimari dokusunu içermektedir. Ayrıca Kasbah kenti Cezayir ülkesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Ülkenin binalarına bakıldığında Osmanlı mimarisini açık ve net şekilde görmek mümkündür. Ayrıca Kasbah kentinin mimari sokakları ile UNESCO dünya kültürel miras listesine alınmıştır. Kentin kuruluşu ise 1500’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

Notre Dame Katedrali: Notre Dame Katedrali’nin adını hayatınızda bir kere de olsa duymuşsunuzdur. İşte bu ünlü katedral Cezayir ülkesinde bulunmaktadır. Bu katedral bir Fransız mimarisidir ve Fransızlar tarafından 1852 yılında Cezayir’e inşa edilmiştir. Cezayir’de ki bu katedralin hikayesi ise şu şekildedir: iddiaya göre Fransızlar bu şehrin manzarasını çok beğenmiştir ve hemen bu şehre bir katedral inşa etmeye başlamışlardır. Şehrin kuzey yönünde bulunan bu katedral, Cezayir’in en ünlü ve en çok ziyaretçi çeken turistik yapılarından biridir.

El Bahia Plajları: El Bahia plajları isminden de anlaşılacağı üzere birçok katedralin birleşiminden oluşmaktadır. Les Andalouses, Bousfer, Mers El-Kebir, Corales ve Ain El-Truck bu plajların en ünlülerindendir. Eğer deniz, kum ve güneşi çok sevenlerdenseniz siz de El Bahia plajlarını ziyaret edebilir ve bunların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Gantaret El Hıbal: Gantaret El Hıbal aslında bir asma köprüdür. Bu asma köprünün bu kadar ünlü olmasının nedeni tam tamına 175 metre yüksekliğinde olmasıdır. Gantaret El Hıbal köprüsü dünyanın en yüksekte bulunan asma köprülerinden biridir. Bu köprü, zaten köprüler şehri olarak alınan Konstantin şehrinde yer almaktadır. Bu köprünün üzerinde yürümek oldukça tehlikeli olduğundan turistlerin bu köprünün üzerinde yürümesine izin verilmemektedir.

Vizesi Cezayir
Cezayir Vizesi

Cezayir Mutfağı Ve Yemek Kültürü

Cezayir ülkesi oldukça uzun süre Osmanlı ve Fransa ülkelerinin etkisinde kaldığından Cezayir mutfağı ve yemek kültüründe de bu mutfakların esintilerini görmek mümkündür. Peki Cezayir mutfağı ve yemek kültürü nasıldır?

Brochettes: brochettes yemeğini Türk mutfağında sunulan şiş tavuk gibi düşünebilirsiniz. Ancak biz şiş arasına çeşitli sebzeler koyup pişiriyorken Cezayir halkı bu yemeği çok daha değişik yaparlar. Tavukları oldukça sık şekilde şişe yerleştirirler. Ayrıca tavuklara bize oranla çok daha fazla baharat eklerler. Bu yemekte Cezayir mutfağının yöresel baharatları da kullanılmaktadır

ShakShuka: shaksuka yemeğinin ismi biraz tanıdık gelebilir. Ancak bu yemeğin Türk mutfağında yapılan şakşuka yemeğiyle herhangi bir alakası yoktur. Shaksuka yemeğinin Türk menemeniyle birebir aynı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu yemekte soğan, domates, salça, biber ve yumurta ile yapılmaktadır. Özellikle Cezayir ülkesinin kuzey kısımlarında günün her saati yenilen ve misafirlere de servis edilen bir yemektir.

Tajine: Tajine, güveç ile birlikte fırınlarda pişirilen bir yemek türüdür. Bu güveçlerde genellikle kırmızı etler pişirilir. Bu etler havuç, pirinç, erik ve biber ile birlikte pişirilmektedir. Bu yemek yine Cezayir’e özgü bir yemek olan kuskus veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilmektedir. Turistlerin bayılarak yediği bu yemeği Cezayir ülkesine giderseniz mutlaka denemelisiniz.

Chickpea Cake: Chickpea cake Fransız mutfağı ilham alınarak yaratılmış bir tuzlu kek çeşididir. Ana malzemesi nohut olan bu kek yapılırken nohut ezilir ve içine karabiber, tuz, kekik, kırmızı biber gibi baharatlar eklenerek karıştırılır. Ardından bu karışım şekersiz kek karışımının içine eklenir ve aynı kek ölçüsüyle fırında pişirilerek soğuduktan sonra servis edilir. Bu yemek Cezayir mutfağının en ünlü ara sıcaklarından biridir.

Mechoui: mechoui, büyük porsiyonlu etlerin mangalda pişirilmesiyle yapılan bir yemek çeşididir. Genellikle bütün tavuk, ördek veya büyük bir kuzu budu kullanılarak yapılmaktadır. Alçak mangal ateşinde yavaş yavaş pişirilen bu etlerin en önemli özelliği dışının çıtır içinin ise sulu olması. Bu yemek Cezayir ülkesini ziyaret eden misafirlere servis edilen en ünlü yemeklerden biri.

Couscous: Couscous yemeği ülkemizde de kuskus olarak bilinmektedir. Bu yemek bulgur tanelerinin küçük toplar haline getirilerek pişirilmesiyle yapılmaktadır. Pilav türü olarak servis edilen yemek restoranlarda da bulunabilir. Genellikle sebzeler ve otlarla karıştırılarak ara sıcak olarak da servis edilmektedir. Bu yemeği sokak satıcılarından da temin edebilirsiniz.

Mint Tea: Cezayir’in en ünlü yiyeceklerinden sonra bir şeyler içmek isterseniz klasik nane çayını deneyebilirsiniz. Taze nane yaprakları sıcak suya atılarak bir süre demlenir ve isteğe bağlı olarak bal ve limon ile servis edilir. Özellikle kış aylarında Cezayir ülkesini ziyaret ettiyseniz içinizi bu içecekle ısıtabilirsiniz.

Cezayir Türkiye Konsoloslukları

Cezayir Türkiye konsoloslukları yalnızca İstanbul’da bulunmaktadır. Eğer İstanbul ve çevre illerde ikamet etmekteyseniz Cezayir vize işlemlerinizi bu konsoloslukta gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Ankara ilinde ikamet etmekteyseniz Ankara ilinde de bir Cezayir konsolosluğu bulunmaktadır. Ancak bu konsolosluk sadece Ankara vatandaşları faydalanabilirler. İstanbul Cezayir konsolosluğunun çalışma saatleri Pazar günleri 09:00 ve 12:00 arasında, Perşembe günleri ise 13:30 ve 17:00 arasındadır. Cezayir vize başvurularının çıkış süresi azami olarak 10 gündür.

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Destek Merkezi Vize Ön Başvuru Formu