Skip to content

Güney Sudan Hakkında Genel Bilgiler 2022

Güney Sudan Hakkında Genel Bilgiler 2022; Dünya konumu olarak Yukarı Nil Nehri Havzasında yer almakta olan Güney Sudan Cumhuriyeti aynı zamanda bir Orta Afrika ülkesi olarak ta bilinmektedir. Doğusunda komşusu olan Etiyopya, kuzeyinde Sudan cumhuriyeti, güneyinde Kenya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Uganda bulunmaktadır.

Batısında ise hem komşu hem de bağlı olduğu bilinmekte olan Orta Afrika yer almakta olan bu güzel ülkenin başkenti Cuba’dır. Uzun yıllar süren dini ve etnik ayrımlar sebebi ile 2011 yılından sonra Sudan ülkesinden ayrılarak tamamen bağımsızlığını ilan etmiş özerkliğine kavuşmuştur. 2011 yılının mayıs sonlarına doğru Sudan hükümeti tarafından olanak sağlanarak bağımsızlığını ve ismini dünyaya tanıtmıştır.

Güney Sudan Cumhuriyeti bağımsızlığının ilanıyla Birleşmiş milletler, Afrika Birliği ve Hükümetler arası Kalkınma otoritesi gibi birtakım örgütlere üye olmuştur. Ülke bitki örtüsü açısından tropikal ormanlar, geniş çayırlar ve bataklıklar ile kaplı bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu bitki örtüsü sayesinde dünya üzerinde en büyük 2. Vahşi yaşam ve göç alanına sahiptir. Etiyopya sınırından Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırına kadar bir alanda doğal yaşam alanına sahiptir.

Tüm bu sahip olduğu alan sayesinde binlerce çeşit hayvana yaşam imkânı tanımakla kalmayıp nesli tehlike altına giren hayvanlar için özel koruma çalışmaları dahi başlatılmıştır. Hükümet olarak Federal Demokratik Başkanlık Cumhuriyeti olarak bilinen bu ülkenin başkanı Salva Kiir Mayardit’tir. Başkan yardımcısı olarak bilinen isim ise James Wani Igga’dır. Yasama işlemlerini yürüten kol ülke olarak Yasama meclisi olarak tanımlanmıştır.

Resmi olarak İngilizce dili kullanılması yanı sıra bölgesel diller de bulunmaktadır. Cuba Arapçası, Dinka dili, Nuer dili, Zande dili, Bari dili, Şilluk dili gibi diller Güney Sudan Cumhuriyeti ülkesinde kullanılan dillere örnek olarak verilebilir. Ülke yüz ölçümü olarak 619,745 metre kare alana sahip bir ülkedir.

2008 yılında oluşturulmuş sayım sonucu 8,260,490 olarak tespit edilen nüfus oranı 2019 itibariyle tahmini 12,778,250 olarak kayıt edilmiştir. Geniş bir yüz ölçümü bulunan bu ülke için gayet normal bir nüfus tahminidir. Burada ikamet etmekte olan ülke yaşayanları arasında para birimi olarak Güney Sudan Lirası kullanılmaktadır.

Güney Sudan Cumhuriyeti Gezilecek ve Turistik Yerler

Seyahat kararı aldıysanız ve gitmek istediğiniz yer Güney Sudan ise mutlaka gezip görmeniz gereken çok güzel yerler bulunmaktadır. Güney Sudan Cumhuriyeti Gezilecek Ve Turistik Yerler olarak bahsetmek gerekirse en güzel yerleri söyle sıralamamız mümkündür;

  • Random Ulusal Parkı: 2005 yılında ziyarete açılmış harika güzelliklere sahip bir doğal yaşam alanı olarak kabul edilmiş bir ortama sahiptir. Sudan ve Güney Sudan arasında yer almaktadır. Ülke olarak son derce büyük önem taşıyan bu park safari meraklılarına oldukça uygun bir yerdir.
  • Boma Ulusal Parkı: 22,800 kilometre karelik bir alan üzerinde bulunan bu park 1986 yılında seyahat programlarına açılmış olan bir koruma alanı olarak bilinmektedir. Güney Sudan ve Etiyopya sınırlarına çok yakın bir konumda yer almaktadır. Beyaz kulaklı Kob, tiang ve mongalla ceylanı gibi hayvanlar için korumalı bir doğal yaşam alanı olmuştur.
  • Sudd Sulak Alanı: Göçmen kuşlar için çok özel bir yaşam alanı sağlamakta olan Sudd Sulak Alanı birçok araştırmacı için ideal bir ortam sağlamaktadır. Daha önce hiç görmemiş olduğunuz kuş türlerini izlemek için güzel bir fırsatınız olabilir.
  • Güney Ulusal Parkı: 1939 yılında milli park statüsüne geçmiş olan bu park ülkede bulunan en büyük park olarak ta bilinmektedir. Ülke genelinde en büyük park statüsü taşıyan bu park birçok yabani hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
  • Shambe Milli Parkı: Lakes eyaletinde konumlanmış Shambe Milli Parkı resmi olarak 620 hektarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır. 1985 yılında ziyaret serbestliği kazanmış bu arazi üzerinde hem göçmen kuşlar hem de yerli kuşları izleme fırsatınız olabilir. Kuşlar dışında birçok vahşi hayvan da yaşamaktadır.
  • Bandingilo Milli Parkı: Başkent Cuba’nın 85 km kuzeyinde konumlanmış bu alan 1992 yılında ziyarete açılmıştır. Bununla birlikte Afrika’nın el değmemiş en büyük alanı olarak bilinen bu parkta yine çok fazla çeşit yabani hayvan yaşamaktadır.
Vizesi Güney Sudan
Güney Sudan Vizesi

Güney Sudan Cumhuriyeti Mutfağı ve Yemek Kültürü

İngiliz sömürgesi altında uzunca yıllar geleneklerine sahip çıkma çabası vermiş ve günümüz şartlarına getirebilmiştir. Çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olmamakla birlikte çok lezzetli yemekleriyle Güney Sudan Cumhuriyeti Mutfağı Ve Yemek Kültürüne örnek lezzetleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Aseeda: Ülke genelinde sık sık tüketimi sağlanan mayalı hamurun tuzlu su ile haşlanması sonucu yapılabilen ülke kültürü açısından da son derece önemli lezzetlerden sayılmaktadır.
  • Bamia: Güney Sudan sofralarında çokça görebileceğimiz kuzu eti ile harmanlanarak yapılan bir lezzet olan bamia yemeği bizim ülkemizde olduğu gibi çeşitli sebzelerle tatlandırılarak servis edilmektedir.
  • Ful: Güney Sudan ülkesinde en popüler yemek olarak bilinen ful yemeğini her restoranda bulabilmeniz mümkündür. Bakla ve fasulye ezilerek yapılan yemek halk tarafından genelde el ile tüketilmektedir. Fakat servis isteyebilirsiniz.
  • Karkadeh: Kerkede bitkisinin yapraklarından yapılan karkadeh çayı ülke olarak çok tercih edilen bir içecektir.
  • Kissra: Mısır unundan yapılmakta olan bir ekmek türüdür. Yemeklerle birlikte tüketilebilen son derece lezzetli ve doyurucu bir yiyecek olarak bilinmektedir. Sık sık karşılaşılabilecek bir yiyecektir.
  • Molokhia (Molehiya): Kıbrıs mutfağından çıkmış molehiya bitkisiyle yapılan bir çorbadır. Çeşitli etler ile yapılması mümkündür.

Güney Sudan Türkiye Konsoloslukları

Güney Sudan Türkiye Konsoloslukları olarak bakılıp incelendiğinde yurt dışı işlemlerinizde ki gerekli her aşamanın kontrolünden ve yaptırımlarından sorumlu tek resmi temsilcilik unvanına sahip kuruluş Ankara’daki Güney Sudan Konsolosluğudur. Başka yetkili bir kurum bulunmamaktadır. 

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Destek Merkezi Vize Ön Başvuru Formu