Skip to content

Pakistan Hakkında Genel Bilgiler 2022

Pakistan Hakkında Genel Bilgiler 2022; Pakistan; Dünya konumu itibariyle Güney Asya’da bulunmakta olan bir İslam ülkesidir. Yerleşim konumu olarak Umman denizine kıyısı, batıda Afganistan, İran Kuzeyinde Çin doğusunda İse Hindistan ülke komşuları olarak bilinmektedir. Pakistan 1947 yılında yaşanan İngiliz sömürgesi Hindistan’dan ayrılarak kurulmuş bir ülkedir.

Nüfus ortalaması ile dünya ülkeleri arasında 6. Sırada kendini göstermektedir. Kurulması sonrası yakın bir gelecekte tekrar eden bir bölünme sonucu tekrar ayrılmıştır. Sonuç olarak batıdaki yerini almış ve doğu kısım ise Bangladeş olarak konum almıştır.

Günümüzde Pakistan ülkesinin 4 büyük eyaletten oluştuğu bilinmektedir. Başkenti İslamabad olan ülke Pencap, Sindi Hayber Pahtunhva, Belucistan eyaletlerinden oluşmaktadır. En büyük kenti ise Karaçi’dir. Ülke geneli olarak kullanılmakta olan iki resmi dili bulunmakta fakat bu iki dil dışında bilinmekte olan dört tane daha bölgesel dile sahiptir.

  • Resmi Diller: Urduca ve İngilizce
  • Bölgesel Diller: Pencapça, Peştuca, Sindhi, Beluçça’dır

Pakistan ülkesi federal parlamenter anayasal cumhuriyet sistemi ile yönetim sağlamakta olan bir ülkedir. Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakanı ise İmran Han’dır. Ülke olarak 796.095 kilometre kare bir alanı kaplamakta olan Pakistan ülkesi ortalama olarak 212 milyon üzerinde bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

Dünya geneli olarak İslam ülkesi olarak bilinmekte olan bu ülke %96’lık bir kesimi Müslüman olarak tespit edilmiştir. Geri kalan kesimin ise %3’ü gibi küçük bir kesim Hristiyan, Sih, Budistler ve Hindu dinlerine inananlardan oluşmaktadır. Bu dinler arasında ise en fazla orana sahip olan din Hristiyanlıktır.

Ekonomik olarak büyüme potansiyeline sahip olan bu ülke nüfus artışından sebep zarar görmüş bir ülkedir. Para birimi olarak Pakistan Rupisi kullanmakta olan bu ülkenin en büyük gelir kaynaklarından bir tanesi endüstrileşen sanayisidir. İhracat olarak deri ürünleri, kimyasallar, tekstil, halı ve kilim gelmektedir.

Pakistan Gezilecek ve Turistik Yerler

Pakistan Gezilecek ve Turistik Yerler denildiğinde dünya üzerinde çok fazla dikkat çekmekte olan bir ülkedir. Büyük uğraşlar sonucunda oluşan bir ülke olarak sömürgeler ve almış olduğu yaralardan sonra bile kültür ve değerlerine sahip çıkmayı başarmış bir ülkedir. Çok sayıda tarihi yapısı ve müzeleri en çok dikkat çeken yanlarındandır. Eğer Pakistan’a bir seyahat planı hazırlamaktaysanız gezmeniz görmeniz gereken yerleri şöyle sıralamak mümkün olduğu gibi planınızı etkileyecek kararlar almış olabilirsiniz.

  • Lahor Kalesi: Çok eski bir mimari yapı olan bu kale Babür mimarisi izleri taşımaktadır. UNESCO tarafından 1981 yılında dünya miraslarına dahil edilmiş bir yapıdır. Halk arasında eski kale olarak ta adlandırılmaktadır. 1566 yılına ait bu kale bünyesinde 21 adet anıt ve 2 adet müze barındırmaktadır. Görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.
  • Şalemar Bahçeleri: Pakistan’ın dünya mirasları arasına girmiş başka bir yapısıdır. Şah Cihan tarafından 1637 yılında bitirilmiş bu bahçe Pers cennet bahçesi tasarımı taşımakta olup görenlerde bir hayranlık uyandırmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Eğer Pakistan’a gelmişseniz bu bahçeyi görmeden dönmemelisiniz.
  • Badshahi Camii: Pakistan ülkesinde Babür imparatorluğu tarafından inşa edilen yapım emrini vermiş olan imparator Ebul Muzaffer Muhyidden Muhammed olarak bilinmektedir. Güney Asya bölgesinde bulunan en büyük 2. Cami’dir. Hayran olmamak mümkün olmayan bu mimari eser 276 bin metrekare üzerine inşa edilmiş tamı tamına 110 bin kişilik bir kapasiteye sahiptir. Bu kadar özenilmiş bir yapıyı görmeden geri dönmek olmaz mutlaka görmeniz gerekmektedir.
  • Göl Saiful Muluk: Pakistan bölgesinin güneyinde yer almakta olan bir göl olarak deniz seviyesi olarak bakıldığında 3224 metre yükseklikte bulunmaktadır. Harika bir manzaraya sahip bu göl ve yaz mevsimi boyunca ulaşımı kolay olan bir konuma sahiptir. Yakınlarında bulunan Naran kasabası üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Mutlaka görülecek manzaralar listesinde bulunmakta.
  • Shees Mahal Anıtı: Kalenin tepesindeki mücevher olarak ta bilinen bu anıt 21 adet anıt içerisinde en kıymetlisidir. Dünya mirası kabul edilmiş bir anıttır ve sadece imparatorluk ailesi ve yardımcılar tarafından kullanım sağlanmaktadır. Mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.
  • Pakistan Kulesi: Pakistan ülkesinin değerlerinden olarak bilinen bir anıttır 1960 yılında yapılmış ülkenin bağımsızlığını temsil etmesiyle birlikte Müslümanlığın simgesi olarak tanıtılmaktadır. 62 metre yüksekliğe sahip bu anıt görülmeye değer bir yer olarak değerlendirilmektedir. Hayran kalacağınız bir görseli kaçırmamalısınız.
Vizesi Pakistan
Pakistan Vizesi

Pakistan Mutfağı ve Yemek Kültürü

Pakistan Mutfağı ve Yemek Kültürü Güney Asya ülkeleri arasında en zengin mutfak kültürü yelpazesine sahip ülke konumundadır. Seyahat planlamanız arasında bir Pakistan turu mevcut ise gittiğinizde mutlaka Pakistan yemeklerinin tadına bakmalısınız. Kısaca yemeklerinden bahsedecek olursak şöyle sıralamak mümkündür.

  • Balti: Pakistan yemek kültürünün ileri gelen et yemeklerindendir. Tavuk eti ile yapılmakta olan bu yemeğin içinde soğan, sarımsak, haşhaş, kak tarçını ve garam masala eklenerek pişirilir ve servise sunulur. Pakistan’da olduğunuz müddetçe bağımlısı olacağınız bir lezzettir.
  • Garam Masala: Pakistan ve tüm Güney Asya bölgesinde özel bir yere sahip olan bu baharat yapılan hemen her yemek içerisinde kullanılmakta olup yiyecek olduğunuz yemeğe adeta lezzet şöleni sunduran bir baharattır. Çok sayıda baharatın karışımı olan bu lezzeti denemenizde fayda var.
  • Curry: Çeşitli sebze ve etleri harman ederek sunulan bu lezzet harikası yemeği kesinlikle denemelisiniz. Pakistan’a has ve özel bir yemektir.
  • Biryani: Suda yumuşayana kadar pişirilen tavuk etlerinin içerisine pirinç katılarak pişirilmeye devam edilen bu yemeğe son olarak safran katılarak servise hazır konuma getirilmektedir.

Pakistan Türkiye Konsolosluğu

Pakistan Türkiye Konsolosluğu adı altında vize işlemleri ve evraklar ile ilgili yetkiye sahip olan resmî kurumlardır. Pakistan’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız mutlaka bu kurumlar ile iletişim kurmalısınız. Türkiye genelinde 4 şubesi olan bu kurumlar şunlardır.

  • Ankara Pakistan Büyükelçiliği
  • İstanbul Pakistan Başkonsolosluğu
  • İstanbul Pakistan Konsolosluğu
  • Pakistan İzmir Fahri Konsolosluğu

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Destek Merkezi Vize Ön Başvuru Formu