Skip to content

Umman Hakkında Genel Bilgiler 2022

Umman Hakkında Genel Bilgiler 2022; Umman bir diğer adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya da Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer almaktadır. Ummanın komşuları ise sırasıyla; Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Yemen’dir. Umman tam anlamıyla kendine has özelliklerin ağır bastığı ve okyanusla sınırı bulunan bir ülkedir. Bundan dolayı Umman tarih boyunca hep mücadelelerin de merkezinde yer alan bir ülke olarak zihinlerde yer edinmektedir.

 Hint Okyanusuna ve Basra Körfezi ile çevrilidir. Bugünkü Umman Sultanlığı topraklarında insan yerleşiminin en az 10 bin yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Ummanın günümüzde ki kabile sisteminin kökleri ise milattan sonra 2. yüzyıla dayanmaktadır. Çok eski bir kültüre sahip olan Umman, bu özelliğin yararlarını görebildiği kadar birtakım sorunları da yaşar.

Kabile çekişmeleri ve İran tarafından gelen saldırılar sonucu bölgenin İslam dinini kabul ettiği 7. Yüzyıla kadar sürdü. Arap Yarımadasında ki coğrafi kopuklukların getirdiği elverişli ortam da Hariciliğe bağlı İbadiyye mezhebi kolayca yayılmıştır. Dinsel rejim ile yönetilen Umman da büyük kabileler ve dinsel önderler arasında ki anlaşmazlıklar sonucu 1154’ten sonra dinsel rejim kendini istikrarsız hanedanlıklara bırakmıştır.

Deniz ticaretine bağımlılık sebebiyle kıyı şeridinde güçlerini kaydıran hanedanlar, imamlık kurumunun 1428’de tekrar ortaya çıkmasıyla iç kesim üzerinde ki denetimini büyük ölçüde kaybetti. 1507 de Maskat’a Portekizlilerin taarruzu ile kısa sürede kıyı şeridi tamamen Portekiz’in eline geçmiştir. Kısa süreliğine de olsa Osmanlı bu topraklarda ki eski gücünü belirli bir süre için kazanmıştır.

 Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlere 1971 de katılan Ummanın 1981’de de Körfez İşbirliği Konseyinin kurucu üyeleri arasında da yerini almıştır. Körfez Savaşı sırasında Umman büyük bir rol oynamamıştır.

Umman’da Gezilecek Yerler

Umman başkenti Maskat olmak üzere pek çok tarihi ve turistik açıdan gezilecek yerleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Matrah

Umman Körfezinin kıyısında bulunan ve başken Maskat’ın hemen batısında yer alır. Matrah iç ve dış piyasalara sürülen balıkların pazarlanarak işlendiği büyük bir merkezdir. Matraha gittiğiniz zaman 2 km uzunluğunda ki muazzam sahiline uğrayıp keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca geleneksel bir çarşı olan Kapalı Çarşıya da uğrayabilir ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Maskat

Umman Sultanlığının başkenti ve en büyük şehri olan Maskat, Arabistan Yarımadasının denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. Maskata gittiğiniz zaman öncelikle buranın Bait Al Zubair, Amouage Perfumery, Ghalya’s Museum of Modern Art ve Bait Al-Baranda gibi müzelerini gezebilirsiniz. Ayrıca balıkçılıkla uğraşılan bu şehrin plajlarına giderek güzel vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş merkezleri ve sanat galerilerine de uğrayabilirsiniz.

Nizva

Ummanın Ed Dahiliye Valiliğine bağlı olan şehridir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 da 220 bini geçmiştir. Ayrıca Ed Dahiliye bölgesinin en büyük şehri olan Nizva şehri Ummanın en eski şehirlerinden olup İslami eserlerden ve ticaret bakımından oldukça zengindir. Ummana gittiğiniz zaman Nizva şehrine de uğrayabilirsiniz.

Sahar

Sahar şehri Ummanın başkenti olan Maskat dışında en gelişmiş şehridir. Ülkenin eski başkentlerinden olan Sahar, Denizci Sinbad’ın da doğduğu yer olarak bilinmektedir. Zengin denizciliği, tarihi ve geleneksel balıkçı kasabası olan şehrin kitlesel gelişime sahip endüstri merkezi olması bilinir. Sahar Kalesi, Boğa Güreşi Alanı, Elişleri Pazarı, Sahar Eğlence Merkezi ve Sahar Kapısı şehrin en göze çarpan yerleri olarak gezilip görülmesi gereken yerleridir.

Vizesi Umman
Umman Vizesi

Umman Mutfağı ve Yemek Kültürü

Humus

Nohut’un en sevilen hallerinden birisi olan Humus, meze olarak gerek et yemeklerinin gerek de sebze yemeklerinin yanında ikram edilir. Humus, Ortadoğu’nun pek çok ülkesinde olduğu gibi Umman mutfağında da kendisine yer edinmiştir.

Kabsa

Bir tür pilav olan Kabsa, içine tavuk eti veya kırmızı etin girmesi ve çeşitli baharatların da eklenmesi ile kendisine harika yeni bir kimlik kazanıyor ve yiyenleri kendisine hayran bırakıyor.

Omani Madrouba

Bir çeşit tavuklu pilav olan bu yiyecek ülkenin önde gelen ve en sevilen yemekleri arasında kendisine başarılı bir şekilde yer edinmiştir.

Mushaltat

Ummanın en önemli hamur işlerinden olan bu yiyecek; bal, et, tavuk veya peynir ile doldurulmuş incecik hamurun içine girmesi ile oluşmakta ve yiyenlerin damaklarında güzel bir tat bırakmaktadır.

Shuwa

Geleneksel Umman yemekleri denince akla ilk gelen yiyecek olan bu yiyeceğin; çeşitli baharatlarla marine edilen et yer altında özel olarak pişirilmektedir.

Umman Usulü Gözleme

Yapışkan hamurun ince bir hale getirilmesi; peynir ve yumurta konularak yapılan bu gözleme basit ama bir o kadar da lezzetlidir.

Balık Yemekleri

Denize kıyısı olan ve ekonomisi balıkçılık üzerine kurulan bu ülkenin özel mashuai adı verilen baharatlarının eklenmesi ile hazırlanan ve balık yemeyi bir üst seviyeye çıkaran bu yiyecek sizlerin tatmasını bekliyor.

Meshkak

Kebaba benzeyen yapısı ile ülkede sık tüketilen yiyecekler arasına kendine yer edinen bu yiyecek; dana, tavuk ya da kuzu etinin şişlere geçirilip çeşitli baharatlarla süslenerek sunulduğu bir yemektir.

Helva

Arapça da tatlı anlamına gelen helva Ummanda ki tatlı kültürünün en belirgin üyesidir. Kahvaltılarda bolca tüketilen bu tatlı ile insanlar güne enerjik bir şekilde başlıyor ve sizlerin tatması için güzel bir lezzeti sunuyor.

Meyve Suları

Alkolün yasak olduğu bu ülkede her çeşit meyve suyu üretilmekte ve tüketilmektedir. Bu sayede insanlar her türlü yiyeceğin yanında envai çeşit meyve suyu tüketmektedir.

Umman Ve Türkiye’deki Umman Konsoloslukları ve Türk Konsolosluklarının Yerleri Ve Adresleri

Umman Büyükelçiliği Ankara

Umman Büyükelçiliği Ankara adresi: Oran, Besim Atalay Caddesi No:7, 06450 Çankaya/Ankara

Maskat Büyükelçiliği

Maskat Büyükelçiliği adresi: yol numarası:3042 bina no:3270 Shatti Al Qurum Maskat – Umman Sultanlığı

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Destek Merkezi Vize Ön Başvuru Formu