Azerbaycan Hakkında Genel Bilgiler 2022; Kafkasya’nın güneyinde bulunan Azerbaycan 86.600 kilometrelik yüz ölçümü ile oldukça geniş bir toprak bütünlüğüne sahiptir. Resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti olarak geçen bu ülke stratejik olarak oldukça önemli bir noktada yer almaktadır. Dünya siyasetinin etkin ülkelerinden biri olan Azerbaycan, sahip olduğu doğalgaz ile ham madde ihracatında önemli bir yere sahiptir. Asya ile Avrupa kıtalarının kesişim noktasında bulunduğundan adeta bir köprü görevi üstlenir. Hazar denizi, Rusya, Ermenistan ve Gürcistan ile sınırı bulunmaktadır.
28 Mayıs 1928 yılında Mehmet Emin Resulzade önderliğinde ilan edilen Cumhuriyet rejimi tam olarak 92 yıldır Azerbaycan topraklarında hüküm sürmektedir. Doğu’nun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan’da eğitim ve öğretim hayatında birçok gelişme ve ekonomik anlamda ilerlemeler kaydedildi. Başkenti Bakü olarak kabul edilen bu ülkenin 2010 sayımlarına göre dokuz milyonluk bir nüfusu bulunmaktadır. Bu nüfusun yüzde atmış yedisini Azeriler, yüzde on ikisini Ermeniler, yüzde on üçünü Ruslar ve kalan kısmını da karışık milletler oluşturmaktadır.
Eğitim alanında oldukça gelişmişlik sergileyen Azerbaycan akademik kariyer yapmak isteyen bireyler için oldukça cazip imkanlar sunmaktadır. Kültür ve sanat alanında da oldukça başarılı aktiviteleri olan Azerbaycan sınırları içerisindeki bireylere oldukça geniş bir etkinlik yelpazesi sunmaktadır. Dünyanın belli başlı petrol üreticilerinden biri olan Azerbaycan, gelirinin birçoğunu petrol ve doğalgaz üzerinden sağlamaktadır. Topraklarının yalnızca yüzde yedisinin tarıma elverişli olması ekonomisinin ham madde ve imalata dayalı olmasına sebep olmaktadır.
Azerbaycan Gezilecek Turistik Yerleri
Azerbaycan Gezilecek Turistik Yerleri; Toplamda 77 şehri bulunan Azerbaycan’ın sınırları içerisinde on bir adet büyük şehir bulunmaktadır. Bunlar: Başkent Bakü, Gence, Hankendi, Lenkeran, Mingeçevir, Nahtavan, Nahçivan, Sumgayıt, Şeki, Şirvan, Azerbaycan sınırları içerisinde de hem doğal hem de yapay güzellikleri ile görenlerin beğenisini kazanan birçok mekan bulunmaktadır. Bu mekanlardan biri olan Alev Kuleleri, Bakü kentinin en göze çarpan yapılarından biridir. Uzunluğu 190 m olan ve üç bloktan oluşan bu yapılar görenleri büyülemektedir.
Bakü’nün esrarengiz yapılarından biri olan Kız Kulesi tarihi bir anıt olarak karşımıza çıkmakta ve mistik izlenimiyle ziyaretçilerine gizemli bir gezinti yaşatmaktadır. Sahil parkın yanında bulunan bu anıt Abşeron’un göz dolduran yapıtlarından biridir. 15. Yüzyılda Şirvanşah hanedanınca yaptırılan, Şirvanşahlar Sarayı Bakü şehrinin sınırları içerisinde bulunan, kalelerle çevrili bölümünde yer almaktadır. Tarihi ve mimari güzellikleriyle merak uyandıran bu yapı da Azerbaycan’ın yapay güzelliklerinden kabul edilebilir. Bakü’de şehrin merkezinde bulunan Halı Müzesi de Azerbaycan’ın en önemli müzelerinden biri olarak kabul edilir.
Bakü’de bulunan Kobustan Milli Parkı dağlık bir bölge olmakla doğal bir güzellik olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Unesco tarafından dünya miras listesine alınmıştır. Yanar Dağ da Bakü’nün yirmi beş kilometre doğusunda bulunan doğal bir mekandır. Yedi gün yirmi dört saat boyunca alevleri üzerinde bulunduran bu dağ görenleri hayrete düşürmektedir. Arazinin altında bulunan gaz rezervi ateşin bir an bile sönmesine engel olmaktadır.
Azerbaycan’ın Mutfağı ve Yemek Kültürü
Anadolu Türk mutfağı ile yakınlık gösteren Azerbaycan mutfağı, birbirinden farklı ve lezzetli yemekleri ile göz doldurmaktadır. Azerbaycan mantısı olarak da bilinen Düşbere, yufkaların içine konulan ufak kıymaların sarılarak sirke ve sarımsakla servis edilmesidir. Bir diğer lezzet de Piti’dir. Anadolu mutfağında kıymetli bir yere sahip olan güvece benzeyen tarifiyle Azerbaycan mutfağını süsleyen bu yemek özel günlerin vazgeçilmez menüsü olmaktadır. Pilav türleri içerisinde en çok bilinen ve en çok talep edileni Şah pilavıdır. Kuzu eti ve çeşitli kuru meyvelerle birlikte hazırlanan bu yemek Osmanlı mutfağından da izler taşımaktadır.
Anadolu mutfağı ile benzerlik gösteren bir başka lezzet de yaprak dolmasıdır. Etli sarılan bu dolma Anadolu mutfağındakine nazaran daha ufak sarılmaktadır. Azerbaycan’ın batı bölgesinde oldukça yaygın bir tüketim alanına sahip olan Levengi de çoğunlukla balıkla yapılan bir yemek çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tavuk ve kaz etiyle de yapılan bu yemek Astara bölgesinde oldukça sık tüketilmektedir. Ana yemeklerin haricinde tatlılarıyla da ünlü olan Azerbaycan mutfağı Şekerbura tatlısıyla adından söz ettirmektedir. Yoğun fındık, fıstık içeriğiyle nevruz tatlısı olarak da bilinmektedir.
Umac helva ismiyle Azerbaycan mutfağına çeşitlilik kazandıran bu tatlı eklenen baharatlarıyla bambaşka bir lezzet sunmaktadır. Bir çeşit muhallebi olan Firni de Azerbaycan mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olarak kabul edilebilir. Oldukça sağlıklı içerikleriyle Omaç çorbası da Azerbaycan mutfağının olmazsa olmazları arasındadır. Ana yemeklerin vazgeçilmez çeşidi olan Bozbaş da Azerbaycan kültürünün önemli yemeklerinden biridir. Aynı şekilde kete de her öğün tüketilen temel besinlerden biridir.
Azerbaycan ve Türkiye’deki Azerbaycan Konsoloslukları ve Türk Konsolosluklarının Yerleri ve Adresleri
Oldukça yakın ikili ilişkiler sergileyen Türkiye ve Azerbaycan ülkeleri sınırları içerisinde birbirlerine ait konsolosluklar bulundurmaktadır. Bu konsolosluklar, her iki ülke içerisinde bulunan diğer bir ülkenin vatandaşlarının işlemlerini kolaylaştıran görevler üstlenmektedir. Azerbaycan sınırları içerisinde bulunan Türkiye konsoloslukları şunlardır: Türkiye Bakü Büyükelçiliği başkentte bulunur. Adresi, Samed Vurgun Küçesi̇ 94, Bakü-Azerbaycan şeklindedir.
Türkiye Nahçivan Başkonsolosluğu Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nde bulunur ve adresi; Turkish Consulate General Haydar Aliyev Prospekti No: 17 Nahchivan Autonomous Republic şeklinde belirtilmiştir. Azerbaycan’da bulunan Türkiye konsolosluklarından bir tanesi de Türkiye Gence Başkonsolosluğudur. Adresi M.A Abbaszade Küçesi 6 Gence/Azerbaycan şeklinde belirtilmiştir.
Türkiye’de bulunan Azerbaycan İstanbul Konsolosluğu Levent’te bulunmaktadır. Tam adresi Sümbül Sokak, No:17, 1. Levent, İstanbul şeklinde belirtilen bu konsolosluk Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgesindeki birçok şehir kapsama alanı içerisine dahil etmektedir. Bir diğer konsolosluk da Azerbaycan Ankara Konsolosluğu’dur.
Ulaşım ve posta adresi olarak Diplomatik Site, Bakü Sokak No:1, 06450 Oran, Ankara konumu kullanılmaktadır. İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesimlerindeki birçok il bu konsolosluğa bağlıdır. Azerbaycan Kars Konsolosluğu; Yusuf Paşa mahallesi Haydar ALİYEV Sokağı No: 9, 36100 Kars / Merkez adresinde bulunmaktadır.