Skip to content

Ekvator Ginesi Hakkında Genel Bilgiler 2022; Ekvator Ginesi, Orta Afrika’nın batı sahillerine ev sahipliği yapmakta olan bir kıyı ülkesidir. 28 bin km2’lik bir alana sahip, diğer Afrika ülkelerine oranla oldukça küçük bir ülkedir. Bir İspanya Kolonisi olduğu yıllarda adı İspanyol Gine’siydi. Ancak bağımsızlık sonrası adını değiştirerek Ekvator Ginesi yapmıştır. 2015 yılında yapılan nüfus sayımında ülke nüfusu 1.225.367’dir.

Ekvator Ginesi iki farklı alandan oluşmaktadır. Bunlardan birisi ada, diğeri anakara olan kısmıdır. Ülkenin en kuzey kısmında yer alan adası olan Bioko adası, yaklaşık 28 km uzaklıkta yer alır ve burada yaşayan 335 bin kişi (2015 yılı itibariyle) Portekizce konuşmakta. Ülkenin en anakarasında yer alan en kuzeydeki şehri Rio Muni, Gabon ve Kamerun ülkelerine sınır komşusu konumundadır. En büyük şehir ise Bata’dır. Bata ülkenin başkenti olmasının yanında, en çok ziyaret çeken, en gelişmiş ve sahile kıyısı olan bir şehirdir.

Ekvator Ginesi’nin küçük bir Afrika ülkesi olması, yanıltıcı bir algı yaratabilir. Ancak Sahra altı Afrika bölgesinin en büyük petrol üreticilerinden biridir ve kişi başına düşen milli gelire göre dünya genelinde 43. sırada yer alır. Ülkenin en büyük sorunu ise, diğer Afrika ülkelerindeki sorunla aynı. Temiz içme suyu sıkıntısı yüzünden 5 yaşından küçük çocukların %20’si hayatını kaybediyor. Bunu takip eden büyük sorun ise özgürlükleri kapsamakta. 2012 yılında Birleşmiş Milletler, ABD ve sivil toplum örgütleri, ülkeye yoğun bir baskı kurmakta.

İlk olarak 1472 yılında Avrupalılarla temas haline giren ülkenin yerlileri, 1778 yılına kadar Portekiz sömürgesi olmuştur. Aşırı sıcak nem ve benzeri hava koşullarından ötürü Portekizliler uzun yıllar boyunca burada çiftçilik ve üretim yapamadı. 1778 ve 1844 yılları arasında ülkenin hakimiyeti bir anlaşma ile İspanya krallığına geçti. Ancak daha sonra Britanya’ya kiralandı. Ancak bölgenin iklim şartları ve humman hastalığına bağlı olarak adada yaşayan beyazların çoğunluğu öldü.

Ülke uzun yıllar Portekiz’in elinden kurtulan kölelerin göç ettiği bir bölge haline geldi. 1900’lü yıllarda ülke Fransa ve İspanya arasında Paris Antlaşması ile bölündü. 1940’lı yıllara kadar Küba isyanı, İspanya iç savaşı gibi durumlara bağlı olarak ülke bir türlü istikrara kavuşamadı. 1945 yılına gelindiğinde modern dünya İspanya’nın sömürge politikalarına uygun bir yer değildi. Afrika genelinde yayılan milliyetçilik bilinci ile 1968 yılında bağımsız bir cumhuriyet olarak otaya çıktı.

Ekvator Ginesi Gezilecek Ve Turistik Yerler

Bugün kaçakçılık ve başarısız darbe girişimi haberleriyle ülkenin uluslararası ünü ağır bir darbe aldı. Ancak yılın her günü sıcak bir iklime sahip olan Ekvator Ginesi ülkesinin turizm açısından büyük bir potansiyeli var. Turistler için dikkat edilmesi gereken birkaç konu dışında güvenli bir bölgedir. Ekvator Ginesi Gezilecek ve Turistik Yerler bakımından oldukça zengin alternatiflere sahip. Örneğin, amatör fotoğrafçıların ilgisini çekecek Sipopo Sahili fotoğraf yürüyüşü, toplu şekilde yapılan aktivitelerdir. Sahil ve orman kesimi boyunca uzun yürüyüşler yaparak, tamamen doğal bir çevrenin ve karşınıza çıka hayvanların fotoğraflarını çekmeye dayalı bir aktivite.

Kano turları seviyorsanız, ülkenin tatlı su kaynaklarında kürek sallarken doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Vücut boyama festivaline denk gelirseniz, geleneksel yüz boyama şekilleriyle vücudunuzu boyatabilir ve eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Elbette çok sıcak okyanus ve sahillerinden bahsetmiyoruz bile. Yılın belli zamanlarında burada sörf yapabilme imkânınız da var. Ayrıca adaya giden gezi tekneleri turistleri taşımakta. Deniz kıyısında jetsky ve tekne kiralamanıza olanak tanıyan küçük işletmeler bulunuyor. Tüm bunlar dışında, ülkenin en popüler yerleri arasında bulunan Catedral de Santa, Malaba Ulusal Parkı, Bata Katedrali ve La Case Verde gibi yerlere turistlik geziler yapılmakta.

Vizesi Ekvator Ginesi
Ekvator Ginesi Vizesi

Ekvator Ginesi Mutfağı Ve Yemek Kültürü

Ekvator Ginesi Mutfağı ve Yemek Kültürü için çok karakteristik olduğunu söylemek mümkün. Tat ve damak lezzetleri, Türk yemek kültürü ile çok farklı. İlk zamanlarda buradaki yiyeceklere alışmakta zorluk çekebilirsiniz ancak yeniliklere açıksanız bunu bir şölene dönüştürebilirsiniz.

  • Peppersoup: Batı Afrika’nın en bilinen lezzetlerinden biridir. Acı biber, kabak ve Hindistan cevizi yiyeceklerle yapılır. Çorbaya benzer bir kıvamı vardır ve rengi koyudur. İçerisine balık, karides, işkembe, sığır eti, tavuk eti ve at eti gibi yiyecekler eklenebilir.
  • Sopa de pescado con cacahuete: Çok lezzetli geleneksel bir balık çorbasıdır. Çorbanın yapımında soğan, domates, balık başı ve sebzeler kullanılır.
  • Rocky Mountain: Genç, büyükbaş erkek hayvanların testislerinin derisi soyulduktan sonra tuz ve bibere bulandıktan sonra derin yağ kazanlarının içinde yapılan bir yemektir.
  • Paella: İspanyol mutfağından Ekvator Ginesi’nin yemek kültürüne girmiş bir yiyecektir. Yemek, yeşil fasulye, tavşan eti, ördek, tere yağı, enginar ve mevsimlik meyvelerle yapılan bir yemektir. Yemek geleneksel bir lezzettir ve geniş tavalarda yapılır. Bir başka versiyonu da deniz ürünleriyle yapılabilir.
  • Succotash: 19. yüzyıla ait tarif, mısır koçanı ile haşlanmış ve taneleri çıkarılmış fasulyeleri içerir. Çekirdekler birkaç saat kaynatıldıktan sonra ilave edilir. Mısır koçanları çıkarılır ve bitmiş güveç, 2 ölçek mısıra 1 ölçek fasulye oranlarında un ile koyulaştırılarak elde edilir. Yemeğe daha sonra domuz eti, domates, renkli biberler ve bamya gibi besinler içerir.

Ülkenin ulusal içecekleri:

  • Malamba suyu (şeker kamışının damıtılmasıyla elde edilir)
  • Osang (yerel Afrika çayı)
  • Geleneksel palmiye şarabı ve birası

Ekvator Ginesi Türkiye Konsoloslukları

Ekvator Ginesi Türkiye konsolosluğu veya fahri konsoloslukları bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü, ülkeye turist vizesi alarak yolculuk yapmayı planlayan Türk vatandaşlarının aracı kuruluşlar üzerinden yaptığı başvuru kabul etmekte. Ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımız için yapılması gereken birkaç bulaşıcı hastalık aşısı zorunludur.

Hemen Başvur

Whatsapp

+90 553 716 0325

Telefon

0312 426 0325

Whatsapp Vize Ülkeleri Hemen Ara Vize Ön Başvuru Formu