Eritre Hakkında Genel Bilgiler 2022; Doğu Afrika’nın en stratejik noktalarından biri olan Eritre, Kızıl Deniz boyunca uzanan uzun bir sınırsa sahiptir. Güney’inde Etiyopya, batı ve kuzeyinde Sudan bulunan ülkenin deniz komşusu Yemen’dir. Toprak genişliği yaklaşık 114.600 km2’dir. Resmi devlet verilerine göre ülkede toplam 9 farklı ırk yaşamaktadır ve nüfusu 5.5 milyondur.
Eritre’nin nüfusunu oluşturan ırklar, Tigrinya, Tigre, Afar, Beja, Bilien, Kunama, Nara ve Saha ırklarıyla birlikte 9 dil bulunmakta. Nüfus yoğunluğunun %55’i ile Tigrinya’lılar çoğunlukta. Ülkenin büyük çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, Hristiyan ve geleneksel dine inanlarda mevcut.
Diğer çoğu Afrika ülkelerinde olduğu gibi, Eritre’de Avrupalı devletler tarafından işgal edildi. 1942 yılına kadar süren İtalyan sömürgecilerden kurtuldular ve 1952 yılına kadar İngiliz Askeri Yönetimi tarafından yönetildiler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1952 yılında Eritre’nin kendi kendini idare edebileceğine karar vermişti.
Fakat Etiyopya ile federal bir statü oluşturdular ve 10 yıl sonra Etiyopya tarafından ilhak edildiler. Eritre halkı, 1962 yılında Eritre Kurutuluş Cephesi, Etiyopya’ya karşı ayaklandı 1991 yıla kadar süren fiili savaşta kısmen bağımsızlık ilan edildi. 1993 yılında Birleşmiş Milletlerin de desteğiyle bağımsızlığını kazandı.
M.Ö 4. yüzyıla kadar modern medeniyetler tarafından keşfi yapılmış ülkede, Demir Çağı döneminden itibaren çeşitli medeniyetlerin kurulduğu bilinmekte. Bu medeniyetlerin en büyüğü Aksum Krallığı. İtalyanların bölgeye gelişiyle birlikte geleneksel dinlerin yerini Hristiyanlık almış ve Afrika’da bulunan en eski mabet buraya inşa edilmiştir.
7. Yüzyıldan itibaren Müslümanlar tarafından fethedilmiş ve bölge halkı Müslüman olmuşlardır. Sıcak iklimin renkli halklarından biri olan Eritre insanının günümüzdeki en büyük sorunlarından bazıları, insan hakları özgürlükleri ve temiz su sıkıntısı. Ancak yerel hükümet tüm bu iddiaların politik olduğunu beyan ederek reddetmekte.
Eritre Gezilecek Ve Turistik Yerler
Doğu Afrika ülkesi olan Eritre, Cibuti, Etiyopya ve Sudan ülkelerine komşu konumda yer almakta. Kızıldeniz yarığının çatalında yer alan ülkede balıkçılık, başlıca geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Yavaş yavaş turizm konusunda atılımlar yapan Eritre gezilecek ve turistik yerler ile ülkenin tanıtımını yapmayı hedefliyor.
Üç ekolojik bölgeye sahip olan ülkede kurak ve sıcak ovalar, serin, yüksek rakımlı yaylalar ve tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır. Ormanlık alan güney kesimde, yüksek ovalar batı, sıcak ovalar ise doğu kesiminde yer alır. Emba Soira ise, 3.018 metre rakımı ile, deniz seviyesinden en yüksek noktasıdır. Bir turist olarak ülkenin başkenti olan Asmara’yı çok sevebilirsiniz. Sıcak bir sahil şehri olan Asma, çok ucuz ve renkli bir yer. Şehrin en güzel kasabaları limanda yer alan Asseb, Massawa ve kuzeyinde yer alan Keren’dir.
Eğer vahşi yaşamı seviyorsanız, Yaban hayatı sizin ilginizi çekecektir. 560 çeşit kuş türü ile zengin bir fuanaya sahip ve bol miktarda avlanabilir memeli türü yaşamaktadır. Eritre hükümetinin geçtiğimiz yıllardaki koruma yasaları ile türleri son yıllarda artış göstermiştir. Topraklarında bugün en çok rastlanan memeli türlerinden bazıları, ceylan, tilki, kurt, çakal, Afrika yaban kedisi ve Habeş tavşanı gibi türlerdir. Bu türler dışında Afrika çalı fili, nesli tükenmekte olan Afrika yaban eşeği, antilop leopar timsah ve Barka bölgesinde aslanların yaşadığı bilinmekte. Ancak büyük fil sürülerinin bağımsızlık savaşının kurbanı oldukları düşünülmekte ve son 50 yıldır varlığına dair bir kanıt bulunmamakta.
Bölgede gezip görebileceğiniz yüzlerce yıllık İtalyan ve Arap tarihi eserleri bulunmakta. İlginç yanı ise bölge halkının ve yerel hükümetlerin bu hazineleri günümüze kadar çok iyi korumuş olmaları. Turistler için gezip görebilecekleri kültürel çeşitlilik konusunda zengin ve güvenilir bir ülke olan Eritre, Afrika Birliği gözlemci üyeleri arasında yer alıyor.
Eritre Mutfağı Ve Yemek Kültürü
Eritre mutfağı ve yemek kültürü, bugüne kadar etkileşime girdiği kültürlerin etkisinde kalmış. Örneğin bazı yemeklerinde Arap mutfağına benzer baharat ve et yemekleri varken, bazılarında İtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerine sahip. Bunun dışında Etiyopya ve Somali gibi bazı Afrika ülkelerinin geleneksel lezzetlerine benzer tatlara sahip. Bugün Eritre mutfağının dünyaya yayılmış en yaygın yemeklerinden bazıları şunlar:
Shahan ful: Tipik olarak kahvaltıda servis edilen geleneksel bir Eritre yemeğidir. Baklagiller suda yumuşayana kadar yavaşça pişirildikten sonra püre haline getirilerek yapılır. Püre daha sonra soğan, limon suyu, berbere baharatları, kırmızı biber ve domates ile birleştirilir.
Servis edildiğinde, shahan ful bazen üzerine yoğurtla süslenir ve yanında ekmekler eşlik eder. Yemek, özellikle Ramazan aylarında sofraların popüler yiyeceklerindendir.
Hamli: Eritre kökenli geleneksel bir Afrika yemeğidir. Sotelenmiş lahana yeşilliklerinden oluşur. Önce yumuşayana kadar buharda pişirilir, ardından sarımsak, kişniş, yağ, soğan, maydanoz ve domates karışımı ile sotelenir. Karalahana yeşillikleri tamamen yumuşayana ve lezzetle dolana kadar yemek sotelenir. Hamli hazırlandıktan sonra genellikle yanında injera ekmeği eşlik eder.
Anjeralı Zingini: Injera ekmeği ile yapılan geleneksel yemeğidir. Berbere baharatı ve sığır veya kuzu eti küp şeklinde kesilerek hazırlanan baharatlı güveç, bir kalbur veya bir taşın üzerinde pişmiş bir gözleme şeklindeki injera ekmeğinin üzerine servis edilir. Aşçılar zigini hazırlamak için kuşbaşı et, yağ, soğan, sarımsak, konserve domates, berbere baharatı ve garnitür olarak kişniş gibi malzemeler kullanır.
Hazırlandıktan sonra, güveç gözleme üzerinde servis edilir, ancak injera bu baharatlı yahniyi tüketmek için bir kap olarak da kullanılabilir.
Zigni: Zigni, baharatlı bir tada sahip geleneksel bir Eritre yemeğidir. Bu güveç kuşbaşı et (çoğunlukla sığır eti), soğan, sarımsak, domates ve salçadan oluşur ve tipik olarak berbere baharat karışımı, tuz, biber, limon suyu ve kişniş ile tatlandırılır.
Yanında injera pide ile zigni servis edilmesi tavsiye edilir. Zigni, Eritre’nin ulusal yemeği olarak kabul edilmekte.
Fata: Fata genellikle panzanella (bir İtalyan yemeği) Eritre versiyonu olarak tanımlanır. Fakat bu durumda, yemek domatesle değil, gevrek ekmekle ıslatılmış zengin ve baharatlı bir domates güveci ile yapılır. Bu baharatlı domates ve ekmek salatası tipik olarak kıyılmış soğan, sarımsak, doğranmış domates, yağ, salça, kırmızı biber, yenibahar ve çıtır çıtır ekmek parçalarından oluşur.
Salatanın tamamı genellikle tam yağlı yoğurtla hazırlanır ve diğer malzemelerin keskin tatlarıyla ferahlık ve kontrast sağlar.
Kulwa: Sade ve lezzetli kulwa, berbere baharatları, yağ, domates ve soğanla kızartılmış kuzu veya dana eti parçalarından oluşan popüler bir Eritre yemeğidir. Yemeğin yanında geleneksel olarak lezzetli sosu bastırmak için kullanılan pirinç veya injera gözleme ile servis edilir.
Türkiye Eritre Konsoloslukları
1993 yılında bağımsızlığını kazandığı günden beri Türkiye ile bürokratik ilişkiler kuran Eritre hükümetinin Türkiye’de bulunan Büyükelçilik binası yoktur ancak Türkiye’nin başkent Asmara’da büyükelçiliği vardır. Bunun yerine Katar Doha fahri konsolosluğu, Eritre konsolosluğu olarak yetkilendirilmiştir. Ancak vize almak isterseniz aracı kuruluşlar üzerinden başvuru yapabilme imkânınız bulunmaktadır.