Estonya Hakkında Genel Bilgiler 2022; Avrupa’nın en modern, nezih ve güzel ülkelerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Kuzey Avrupa’da Baltık üçlüsü olarak tabir edilen bir ülkedir. Kuzeyinde Finlandiya körfezi, batı kısmında Baltık denizi yer alır ve doğusunda Rusya ile sınırı vardır.
Estonyalılar, Fin kökenli bir halktır ve konuştukları dil olan Estonca Fince dil ailesi grubundadır. Demokratik parlamenter bir cumhuriyet olan Estonya’nın başkenti Tallin’dir ve 15 eyaleti vardır. 1,34 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en az nüfuslu ülkelerindendir fakat Hollanda’dan daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir. 1921 yılından beri Milletler Meclisi ve 2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olan ülkede yerleşimin MÖ 8500 civarında başladığı düşünülmekte.
Bugün bağımsız bir ülke olan Estonya, tarih boyunca çeşitli ülkeler tarafından işgal edildi. 1227 yılında ilk kez işgal edilen ülke, Haçlı seferlerinden sonra 1562 yılına kadar yabancı yönetimlerin altında kaldı. Daha sonra Rusya imparatorluğuna devredildi ve 1721 yılına kadar İsveç yönetimi altında kaldı. Aydınlanma döneminin ardından ulusal bir uyanışa geçtiler ve 1918 yılında başlayarak 2 yıl süren savaştan sonra bağımsızlık bildirilerini yayınladılar. 1944 yılına kadar bağımsız kaldılar ve II. Dünya Savaşında Sovyetler tarafından işgal edildiler.
Ülkenin binaları tam olarak bir masal dünyasından çıkmış gibi ve birçok farklı mimari çizgilerin özelliklerini taşıyorlar. Özellikle başkent binaları ve sayısız yabancı işgal evriminin görsel bir tanıkçısı gibi. Örneğin Narva tam bir Rus şehrine benziyor. Ülkenin bulunduğu konum itibariyle yazları yaşamamakta. Ağustos ortasında bile gün ortasında çok fazla yağış alabilmekte. Fakat bu caydırıcı bir etken değil.
Tüm bu özellikleri bir araya getirildiğinde, şehir içi ulaşım hatları, eğitim seviyesi ve otobüs durakları dünyanın diğer bölgelerinde görebileceğinizden çok farklı. Bu ülkede birçok farklı özelliği ve farklılığı birada görebilmenizin yanında, insanları çok içten ve sıcak. Kültür seviyesi bakımından dünyanın en üst sıralarında yer alır ve yüz ölçümünün küçük olması sizin için caydırıcı olmasın. Gezebileceğiniz ve görebileceğiniz çok fazla yer mevcut.
Estonya Gezilecek Ve Turistik Yerler
Kuzey Avrupa ülkeleri turistlerin en çok ziyaret ettiği güzide ülkeler olarak ün salmışlardır. Estonya gezilecek ve turistik yerler açısından başka hiçbir ülkede bulamayacağınız bir mimariye ve müze zenginliğine sahip. Elbette bunda zengin tarihinin etkisi çok büyük. Ülkede sanat müzeleri, tarih müzeleri ve tema müzeleri hemen her şehirde var. Çok sayıda Katolik ve Ortodoks mezhebinin mimari özelliklerini taşıyan kilise ile muhteşem manzaralara sahip. Dar ve yüzlerce yıllık tarihe sahip sokaklar orta çağ kulelerine çıkıyor. Söz etmeden geçemeyeceğimiz bir diğer şey de ülkenin masallara benzer şato ve sarayları.
Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla küçük bir ülke gibi görünse de seyahat edebileceğiniz çok fazla konum var. Geniş bir otobüs ağı var ve duraklar birbirlerine çok yakın. Karşılaştığınız binaların tümü birbirinden farklı. Hem Tallinn hem de Tartu mahallelerinde 19. yüzyıl işçi sınıfı evleri, ayrıca Pärnu gibi yerlerde deniz kenarında muhteşem ahşap panelli evler bulabilirsiniz. Ancak Tallinn’in Rotermann Mahallesi gibi yerlerde de modernite belirtileri mevcut. Beklediğim ve şaşırtıcı bir şekilde çok az gördüğüm mimari etki, 20. yüzyılın ikinci yarısından kalma Sovye /Brütalist mimari.
Belki binalar, müzeler ve tarihi eserler ilginizi çekmiyor olabilir. Ancak Estonya başkentten ibaret değil ve size sunabileceği harika bir doğası var. Büyük açık alanlar, ormanlar ile sizi Kanada ve Norveç’te gibi hissettirecek. Ülkede avlanma ve yerleşimin yasak olduğu, koruma altına alınmış beş milli parkı var. Lahemaa Milli Parkı, bu parkların en büyüklerinden beri. Kış aylarında burası bembeyaz bir örtü ile kaplanmakta.
Estonya geziniz için bu bölgede bulunan ormanlık ve bataklıkları tercih edebilirsiniz. Ayrıca Avrupa’nın en büyük 4. Gölü olan Peipus Gölü de bu bölgede yer almakta. Bu böl boyunca ziyaret edebileceğiniz şirin köylerde mola verebilir ve yöresel yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz. Son olarak Estonya’da ziyaret edebileceğiniz 1500’den fazla doğal ada mevcut ve tüm bunları gezebileceğiniz deniz hattı ulaşımı mevcut. Ülkenin turistler için en güzel yanı ise, her yerinde ücretsiz WiFi olması.
Estonya’da gezilebilecek yerler için sıralayabileceğimiz birkaç yer:
- Saaremaa adasındaki Sääre deniz feneri
- Saaremaa adasındaki Vilsandi Milli Parkı
- Panga kayalıkları
- Angla yel değirmenleri
- Ninase yarımadası
- Panga
- Milli Parklar
- Başkentteki Saraylar
- Jägala şelalesi
- Alexandre Nevski katedrali
- Müzeler
Estonya Mutfağı Ve Yemek Kültürü
Tarih boyunca etkileşime girdiği kültürler, Estonya mutfağı ve Yemek Kültürü de yansımış durumda. Bu yüzden yemek konusunda birçok farklı damak tadına hitap edebilir. Kuzey Avrupa yemek kültürüne uzak olan Türkler için başlarda yabancı gelebilir ancak yiyecekleri kesinlikle yöresel ve lezzetli. İşte bu yemeklerden bazıları:
Mulgipuder: Arpa ve patatesten oluşan rustik bir Estonya lapasıdır. Genellikle pastırma ve sotelenmiş soğan içerir ve genellikle ekşi krema ve çavdar ekmeği eşliğinde ana yemek olarak veya çeşitli kavrulmuş et yemeklerini tamamlayan bir garnitür olarak servis edilir. Ülkenin güney kesimi ile ilişkilendirilen bir yiyecektir ancak hemen her restoranda bulabilirsiniz.
Kiluvõileib: Kuzey Avrupa’da en sık rastlanan yiyecek türlerinden olan açık sandviç yemeğidir. Marine edilmiş çaça filetosu ve çavdar ekmeği ile yapılır. Ekmek genelde tere yağı ile yağlanır ve etrafına yumurta sürülür. Filetonun yanında haşlanmış yumurta, yeşil soğan ve taze otlarla tamamlanır. Yerel restoranların tümünde yiyebileceğiniz yerel bir lezzettir.
Leivasupp: Yoğun kremaları, tatlı ekmek çorbası. Genelde ıslatılan ve ezilen ekmek, kuru üzüm, tarçın ve şekerle yapılır. Tam bir Estonya yiyeceğidir ve dünyanın başka bir yerinde bu yiyeceği bulamazsınız. Genelde çavdar ekmeği ile hazırlanır. Bu ekmek çorbası sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir ve genellikle tatlı veya öğleden sonra hafif atıştırmalık olarak tüketilir, ancak aynı zamanda ülkede popüler bir okul öğle yemeğidir.
Rosolje: Bu popüler fuşya renkli salata, geleneksel Estonya mutfağında temel bir garnitürdür. Salamura ringa balığı, küçük patates ve pancar ile yapıldıktan sonra üzeri kremsi bir sosla kaplanır. Rosolje tipik olarak iyi soğutulmuş olarak servis edilir ve et veya sosislerle mükemmel bir uyum sağlar.
Kohupiimakreem (Peynir Tatlısı): Lor peyniri, şeker, vanilya ve krema ile elde edilen bir karışımdan oluşan Estonya tatlısıdır. Bu tatlı soğuk olarak servis edilir ve üzerine üzüm, çilek gibi meyveler eklenir. Eskiden evlerde yapılan ürün, bugünlerde turistler için restoranlarda da üretilmekte.
Verivorst: Bir tür geleneksel Estonya sosisi ve ulusal yemeğidir. Tipik bir kış yemeğidir ve Noel şenlikleri sırasında sıkça karşılaşılır. Bu yiyecek, domuz eti, patates, yenibahar, mercanköşk, arpa ve soğan gibi yiyeceklerin kavrularak domuz bağırsağına doldurulur. Sosis tipik olarak tereyağı ile pişirilir, ekşi krema ve lahana turşusuyla servis edilir. Farklı versiyonları Fransa ve İspanya’da vardır. Eğer domuz eti yemiyorsanız, bu yemeğin sığırdan yapılanı yok. Bu yüzden bunu bilmeniz de fayda olabilir.
Türkiye Estonya Konsolosluğu
Türkiye Estonya Fahri Konsolosluğu İstanbul’da, Estonya Büyükelçiliği başkent Ankara’da bulunmaktadır. Estonya konsolosluğunun yetki alanı arasında kalan şehirler İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Yalova’dır.
Eğer Estonya’ya turistik vize almak istiyorsanız, Schengen Vizesi alabilir ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Estonya Fahri Konsolosluğu İstanbul’un Ümraniye ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet Caddesi Balkan Caddesi’nde No: 58 adresinde yer almaktadır. Estonya Başkonsolosluğu ise, Ankara Çankaya ilçesi Gaziosmanpaşa Gölgeli Sokak’ta No: 16’da bulunur.